Автосервиз GoPlus
Search
Close this search box.
Скъпи клиенти, сервизът ще е затворен на 4, 5 и 6 Май. Желаем Ви весели Великденски празници!
Полезна информация
10 най-важни проверки по автомобила

10 най-важни проверки по автомобила

Десетте най-важни проверки по автомобила
преди и по време на зимата

Има много неща, които шофьорите трябва да проверят, за да се уверят, че автомобила им е безопасен на пътя през зимата, включително чистачки, светлини и гуми. Някои от тези проверки, като тези на гумите, чистачките и светлините например, също така могат да спестят наказателни точки и парични глоби.
Затова ще споделим 10-те най-важни проверки по автомобила преди и по време на зимата. Голяма част от проверките могат да бъдат извършени лично от вас, докато за други може да се наложи да посетите автосервиз.

1. Дълбочина на шарката на гумата

През зимата пътищата могат да бъдат покрити със сняг, лед и кал. Добрият протектор на гумите осъществява добро сцепление с пътя, което помага при спиране и управление.
Автомобил със зимни гуми движещ се по снежен път
Минималната допустима дълбочина на шарката е 1.6 мм за периода от 1-ви март до 15-ти ноември. През периода 15-ти ноемвpи до 1-ви маpт, пpевозните cpедства тpябва да бъдат екипирани със зимни гуми или c гyми (които не са предназначени за зимни условия) c дълбочина на пpотектора, не по-малко или равно на 4 мм.

2. Състояние на чистачките

През зимните месеци ще използвате по-често чистачките. Дъждът, снегът и калта налагат редовно почистване на предното стъкло. Липсата на изрядни пера на чистачките може да ви струва скъпо – освен глоба за недобре почистено стъкло може да претърпите и ПТП с наранявания.

3. Шупли и пукнатини на предното стъкло

Студеното време може да „напрегне“ стъклата. Неблагоприятни метеорологични условия, както и топлината от парното в автомобила, също така могат да причинят спукване при наличие шупли от камъчета в предното стъкло.
Автомобил със счупено странично стъкло от ниските температури.
Тъй като предното стъкло играе изключително важна роля за правилното действие на въздушните възглавници, а в комбинация със задното укрепват структурата на купето, наличието на шупли и пукнатини ви излага на големи допълнителни рискове.

4. Работа на светлините

Светлините са от съществено значение за автомобилите през зимните месеци. Стъмва се рано, а и метеорологичните условия често са тежки. Проверявайте светлините си преди шофиране и ако имате дефектна светлина, предприемете смяна на крушката или отидете в автосервиз, за да ви помогнат.

5. Ниво на двигателното масло

Наличието на достатъчно двигателно масло в колата е съществено за предпазване от повреди на двигателя. Някои съвременни автомобили са оборудвани с електронни системи за наблюдение на нивото, но визуалната проверка винаги е сигурна.
Жена, загледана в двигателя на блокирал на пътя поради липса на масло автомобил.
За да проверите маслото на двигателя, отворете капака и намерете пръчката, издърпайте я и я избършете с кърпа или парцал.
Пръчката има два маркера – минимално и максимално допустимо ниво на маслото. Поставете я обратно в тръбата докрай и изтеглете отново. В идеалния случай, нивото на маслото трябва да е между минималния и максималния маркер. Ако е под половината или под минималния маркер, добавете малко масло.
Ако се затруднявате с проверките или просто предпочитате да се доверите на професионалисти, запишете час за Автосервиз GoPlus от тук и ние с готовност ще извършим необходимите проверки.

6. Заряд на акумулатора

Пропуска на проверката на акумулатора може да доведе до блокаж насред пустошта или във важен момент в студен зимен ден. Добрата батерията трябва да поддържа не по-малко от 12,5 волта при изгасен двигател след няколкочасов престой на автомобила. Ако пък автомобила ви не е бил ползван дълго време, трябва обезателно да проверите и дозаредите акумулатора.

7. Нивото на спирачната течност

Оптималното ниво на спирачна течност е от съществено значение през зимните месеци. Тя смазва всички подвижни части в спирачната система и предотвратява корозия.
Счупен ляв фар на автомоибил след сблъсък поради неизправни спирачки.
Препоръчителната смяна на спирачната течност е на всеки две години. Пропускането може да доведе до повреда на спирачката и увеличава риска за живота и здравето, независимо от сезона.
Можете да проверите спирачната течност във всеки автосервиз. Проверката не винаги е включена в рутинния преглед, затова се консултирайте с монтьора, за да се уверите, че е проверена и сменена при необходимост.

8. Концентрация и ниво на охладителната течност

Охладителната течност е жизненоважна за поддръжане на колата ви работеща, тъй като предпазва от прегряване. Освен това предотвратява замръзване и повреда на двигателя през зимата.
Трябва да проверявате охладителната течност два пъти годишно – преди лятото и преди зимата, за да сте сигурни, че няма да има неприятни изненади по време на пътуване.
Аварирал до пътя тъмен автомобил и шофьорът чакащ помощ.
Погледнете ръководството за употреба на вашия автомобил, за да откриете локацията на казанчето. Уверете се, че охладителната течност е между минималните и максималните маркери отстрани на казанчето. Ако не сте сигурни, свържете се с близкия сервиз където ще могат да проверят и нивото и концентрацията.

9. Налягане в гумите

Освен дълбочината на грайфера, налягането на въздуха в гумите може да бъде разликата между безаварийно шофиране или сериозен сблъсък. Гумите са единствената част от автомобила, която има контакт с пътя и затова трябва да се проверяват често.
Червен автомобил със спаднала предна гума.
Налягането в гумите също така влияе върху разхода на гориво, скоростта на спиране и справянето със завои, като може да доведе и до 3% по-дълъг пробег.
Всеки автомобилен производител има свои изисквания за налягането в гумите, най-добре е да проверите в ръководството за автомобила. Налягането можете да корегирате на повечето бензиностанции. Също така, всеки производител на гуми определя максималното и минималното допустимо налягане за продукта си.

10. Стъклопочистваща течност

Изключително важно обстоятелство за безопасно шофиране е стъклопочистващата течност. Това е особено валидно през зимата, когато не само количеството, но и качеството имат животоспасяващо значение.
Винаги поддържайте нивото на течността за стъклочистачките, така че да е достатъчно за безпроблемно придвижване. Проверявайте на всеки няколко кратки пътувания или всеки 2-3 по-дълги. Допълвайте при необходимост.
Замръзнало предно стъкло на автомобил след почистване с неподходяща течност.
Зимна течност може да се закупи навсякъде и бъдете сигурни че купувате точно такава. Това ще ви спести огромния шок и последици от замръзване на предното стъкло и пълна загуба на видимост в движение при минусови температури.
Също така, бъдете наясно дали течността, която купувате е вече разредена до необходимата консистенция или е концентрат. Ако е концентрат, внимателно разреждайте, според пропорциите върху етикета.

И накрая, нещо важно, което трябва да правите, преди да започнете да шофирате през зимата:

Не забравяйте да премахвате снега и леда от покрива на автомобила си, както от предния капак и багажника. При движение, въздушната струя ще го раздухва върху вашето предно стъкло или това на колата зад вас. И двата сценария крият голяма потенциална опасност.
Счупено предно стъкло на автомобил след отхвърчане на парче лед от друг автомобил.
Особено опасни и нежелани са случките, когато парчета летящ лед от вашия автомобил счупят предното стъклото на движещ се в насрещното платно автомобил. Също така, при спиране, когато снега се хлъзне от покрива върху предното ви стъкло и блокира видимостта.
Пожелаваме ви сигурни и безаварийни пътувания!
Ако се затруднявате с проверките или просто предпочитате да се доверите на професионалисти, запишете час за Автосервиз GoPlus от тук и ние с готовност ще извършим необходимите проверки.
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски